ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه یا ورق گرم (Carbon Steel Sheets)، نوعی ورق فولادی است که به روش نورد گرم تولید میشود. در این روش، شمش فولادی در دمای بالای ۹۳۰ درجه سانتیگراد گرم میشود و سپس از میان غلتکهای نورد عبور میکند. در این فرآیند، شمش فولادی به ورقهای تخت و نازک تبدیل میشود. در ادامه این مطلب از مهد فولاد به بررسی مشخصات ورق سیاه میپردازیم، کاربردها و مزایا و معایب آن را معرفی میکنیم و درباره انواع آن حرف میزنیم؛ با ما همراه باشید.
فولاد نورد گرم فولادی است که فرآیند نورد را در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد (معمولاً 1700 درجه فارنهایت یا بیشتر) پشت سرگذاشته است. یکی از محصولاتی که با استفاده از فرآیند نورد گرم تولید میشود، ورق گرم است. از آنجایی که نحوه تولید این ورق، تاثیر مستقیمی در قیمت آن دارد، خرید ورق گرم از مراکز معتبر و شناختهشده از اهمیت بالایی برخوردار است.
قیمت ورق گرم مانند قیمت ورق آلیاژی یکی از مهمترین فاکتورهایی است که مشتریان قبل از سفارش نهایی و خرید به آن نیاز پیدا میکنند که این موضوع میتواند متاثر از عوامل مختلفی مانند میزان عرضهوتقاضا، نوسانات نرخ ارز ودلار، هزینه حملونقل، کارخانه تولیدکننده و بسیاری از عوامل دیگر باشد.
مزایای استفاده از ورق گرم
در فرآیند تولید ورق گرم، نسبت به فرآیند نورد سرد، ساخت، شکل دادن و شکلدهی آسانتر است. تولید ورق گرم از یک تکه شمش ثابت شروع میشود که با دمای 1700 درجه فارنهایت (926 درجه سانتیگراد) گرم شده و سپس فولاد از طریق آسیاب به شکل خاص در میآید. کل فرآیند در دمای بالا انجام میشود و در پایان در حال خنک شدن است. سرد شدن ممکن است باعث جمع شدن فولاد شود و بنابراین کنترل کمتری روی اندازه و شکل نهایی وجود دارد.
فولاد نورد گرم معمولاً زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که شکلها و تلرانسهای دقیق ضروری نباشد.استفاده از ورق گرم میتواند مزایای زیر را به همراه داشته باشد:
- هزینه کمتر: هزینه خرید ورق گرم نسبت به ورق سردگرانتر است؛ زیرا شامل پردازش کمتری است.
- کارایی بهتر: از آنجایی که فرآیند ورق گرم در دماهای بالا اتفاق میافتد، مواد پردازش شده به راحتی شکل میگیرند.
- تنش داخلی کم: فرآیند نورد گرم شامل خنک شدن تدریجی فولاد است که به ورق موردنظر اجازه میدهد اساساً ساختار خود را تغییر دهد و عاری و از تنشهای داخلی باشد.
یکی از ویژگیهای ورق گرم و تسمه آهنی این است که در دماهای بالا چکش خوار است و همین موضوع باعث میشود تا به اشکال و اندازههای مختلف نورد شود. پس از شکلگیری، فولاد در دمای اتاق خنک میشود و معمولاً سطحی پوستهدار باقی میماند که با تکنیکهایی مختلف میتوان آن را حذف کرد.
این محصول در مقایسه با ورق سرد، معمولاً نیازی به عملیات حرارتی پس از شکلدهی ندارد. به راحتی میتوان ورق گرم را با لمس سطح به دلیل پرداخت ناهموار تشخیص داد، همچنین این محصول فاقد لایه روغنی است وسطح سختتری دارد.
معایب ورق سیاه
با وجود مزایایی که برای این محصول برشمردیم، باید به معایب و چالشهای آن نیز توجه کافی و لازم را داشت.
قابلیت خوردگی
به دلیل وجود اکسید روی سطح آن، در برابر خوردگی حساس است. اکسید روی سطح ورق گرم یک لایه محافظ است که از آن در برابر خوردگی محافظت میکند. بااینحال، این لایه در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و اکسیژن، بهمرورزمان از بین میرود و ورق در معرض خوردگی قرار میگیرد. برای جلوگیری از خوردگی ورق سیاه، میتوان از روشهای مختلفی مانند رنگآمیزی، گالوانیزه کردن و اسیدشویی استفاده کرد.
سطح خشن
سطح خشن ورق ممکن است باعث ایجاد زخم و خراش شود. این امر بهویژه در مواردی که ورق گرم با دست تماس دارد، مانند ساختوساز و صنایع غذایی، اهمیت دارد. برای بهبود و پرداخت سطح ورق، میتوان از روشهای مختلفی مانند صیقلدادن، رنگآمیزی و روکشکاری استفاده کرد.
مشخصات ورق سیاه فولادی
ورق سیاه از دسته ورق گرم بوده و طی فرآیند نورد گرم از طریق قرار دادن اسلب در کوره های پیش گرم تولید میشود. ظاهر این ورق در انتهای فرآیند تولید کدر و تیره شده و مانند ورقهای روغنی شفاف و براق نیست. به همین علت است که آنها را ورق سیاه مینامند. در حقیقت این ورقها با سطح ظاهری کدر و تقریبا خشن در بازار مقاطع فولادی یافت میشوند. ورق سیاه فولادی بر اساس شکل ظاهری به سه صورت رول، فابریک و برش خورده تولید و عرضه میشود. هنگامی که مواد مذاب را داخل قالبها میریزند، ورق فابریک یا شیت طبق ابعاد مشخص تولید میشود که قیمت و کیفیت بالاتری نسب به ورق رول و برش خورده دارد. منظور از ورق برشخورده این است که ورق سیاه رول را باز کرده و سپس برش میزنند.
ورق سیاه از لحاظ فنی مشخصاتی نظیر ضخامت، ابعاد، وزن و آلیاژ دارد. این ورق بر اساس کارخانه تولیدکننده با ضخامت 2 تا بالای 100 میلیمتر تولید میشود که ضخامت 5 به بالا فقط به صورت فابریک موجود است. همچنین این ورق ها عموما در ابعاد 1، 5.1، 25.1، 2 و 1.2 متر نیز عرضه میشوند. آلیاژ های مختلفی برای تولید ورق سیاه استفاده میشود که رایجترین آنها دو آلیاژ st37 و st52 است. نماد st بیانگر مقاومت ورق سیاه و اعداد 37 و 52 به معنای استحکام کششی یا به عبارتی سختی این ورق در برابر فشار و ضربه است. ورق سیاه st37 و st52 عمده ترین نوع این ورق فولادی هستند که به دو صورت رول و فابریک در بازار عرضه میشوند. قیمت ورق st37 یا به عبارتی قیمت ورق آهن در لیست قیمت زیر قابل مشاهده است.
انواع ضخامت ورق سیاه
ورق سیاه در ضخامتهای مختلفی تولید میشود که استاندارد آن در حالت رول شده ۱.۵ تا ۱۵ میلیمتر و در حالت برش خورده یا فابریک بیش از ۱۵ میلیمتر است. کمترین ضخامت آن ۲ میلیمتر بوده که در بازار موجود است و بیشترین آن در حال حاضر ۱۰۰ میلیمتر است.
ضخامتهای معمول ورق سیاه عبارتاند از:
- ۲ میلیمتر
- ۳ میلیمتر
- ۴ میلیمتر
- ۵ میلیمتر
- ۶ میلیمتر
- ۸ میلیمتر
- ۱۰ میلیمتر
- ۱۲ میلیمتر
ضخامت ورق سیاه باتوجهبه کاربرد آن انتخاب میشود. بهعنوانمثال، ورق با ضخامت کم برای ساخت قطعات خودرو و لوازمخانگی استفاده میشود. ورق با ضخامت بیشتر برای ساخت سازههای ساختمانی و تجهیزات صنعتی کاربرد دارد.
مراحل تولید ورق سیاه
ورق سیاه نیز مانند تمامی مقاطع فولادی طی سلسله مراتبی تولید می شود که در این قسمت به شرح آن پرداخته ایم:
- در مرحله نخست اسلب را به منظور رفع نقص های ساختاری در کوره های پیش گرم با دمای 1300 درجه سانتی گراد قرار می دهند. میزان گرما در این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است.
- سپس طی فرایندی اسلب را خنک کرده و لایه های ضخیم اکسیدی که در کوره پیش گرم بر روی اسلب ایجاد شده را می زدایند.
- در گام بعدی اسلب به وسیله دستگاه پرس فشرده می شود تا ضخامت و عرض مورد نظر بدست آید.
- پس از اتمام عملیات فشردگی، ضخامت اسلب از طریق غلتک ها کاهش می یابد.
- در این مرحله اسلب نازک شده وارد جعبه کلاف شده و به دور خود پیچیده می شود. جعبه کلاف علاوه بر افزایش سرعت تولید، باعث هم سطح شدن ورق نیز می شود.
- پس از آن کلاف را باز کرده و ابتدا و انتهای آن را به کمک دستگاه گیوتین جدا می کنند.
- دوباره در این قسمت از روند تولید اکسید زدایی صورت می گیرد.
- در این مرحله نورد پایانی بر روی ورق انجام می شود که طی آن ورق با سرعت 10 الی 20 متر بر ثانیه از میان قفسه های نورد می گذرد. همچنین خواص مکانیکی ورق نیز در این قسمت بهبود می یابد.
- مجددا عملیات خنک کاری و پایین آوردن دمای ورق صورت می گیرد و بعد از آن پیچش و رول کردن ورق انجام می شود.
- در پایان نیز ورق را که به صورت رول بسته بندی شده، قبل از ارسال به بازار وزن می کنند.
کاربرد ورق آهن سیاه با آلیاژهای مختلف
ورق سیاه یا ورق گرم در زندگی و صنایع مختلف کاربرد گسترده ای دارد. هر کدام از ورق های سیاه با توجه به خصوصیات، ضخامت، ابعاد و استاندارد خود کاربرد متفاوتی دارند. کاربرد های ورق سیاه به شرح زیر میباشد:
-
کاربرد ورق ST37
ورق ST37 که در بازار آهن به آن ورق سیاه گفته میشود جزو پرفروش ترین ورق آهن در ایران است. ورق ST37 از جمله فولادهای کم کربن بوده و به عنوان فولاد نرم در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع کاربرد آن در ساختمان سازی و تولید پروفیل های ساختمانی است.
گفتنی است که ورق سیاه فولاد مبارکه ، اکسین و کاویان از با کیفیت ترین ورق هایی هستند که با آلیاژ st37 ساخته میشوند.
-
کاربرد ورق ST52
ورق ST52 کاربرد ساختاری و زیربنایی دارد. این نوع از ورقها در مقایسه با سایر نوعهای ST از جمله ۳۷ و ۴۴ در برابر پیچش و خمش توان بیشتری دارند و وزن بیشتری را تحمل مینمایند. به علاوه خاصیت انعطاف پذیری را به فولاد می افزایند. در واقع علت این برتری ها وجود عنصرهایی مانند سیلیسیم و منگنز بسیار زیاد در ورق ST52 است. همچنین قیمت ورق سیاه اکسین اهواز و فولاد مبارکه با آلیاژ st52 نسبت به سایر کارخانه ها بیشتر است.
-
کاربرد ورق A283
ورق A283 با استاندارد ASTM یک نوع فولاد کربنی با استحکام کششی کم و متوسط است. این ورق فولادی طی فرآیند نورد گرم، توسط غلتک های با فشار بالا تولید شده و از قابلیت جوشکاری و خمشی مناسبی برخوردار است. به همین دلیل از ورق A283 به طور عمده در ساخت دیگ بخار و مخازن تحت فشار با درجه حرارت کم استفاده میشود.
همچنین، آزمایشات کششی بر روی نمونه های فولادی این ورق انجام میشود تا مشخص شود که نمونه ها مطابق مقادیر مورد نیاز، برای استحکام کششی، نقطه تسلیم و افزایش طول باشند. این فولاد در انواع مختلفی نظیر صفحه، سیم پیچ، لوله و محصولات سازه ای مانند مقاطع فولادی و تیرآهن تولید میشود.
-
کاربرد ورق A516
ورق A516 با استاندارد ASTM آمریکا تولید میشود. این ورق را با نام PVQ516 نیز میشناسند. ورق A516 مقدار کربن بالایی دارد که عنصرهای دیگری مثل فسفر و گوگرد به مقدار خیلی کم نیز در آن وجود دارند. عنصرهای دیگر مانند منگنز و سیلیکون نیز به اندازه مجاز در ساختار این نوع ورق سیاه وجود دارد.
این عناصر منجر به ایجاد خمش و مرغوبیت فراتر این نوع ورق فولادی میشود. این ورق در چهار گرید گوناگون تولید میگردد و در ساخت مخازن جوشی کاربرد دارد.
ورق های سیاه A516 که در دسته ورق های ساختمانی و صنعتی قرار میگیرند در صنایعی همچون نفت و گاز، مخزن سازی و دیگ بخار استفاده می شوند. این نوع ورق ها به جهت تفاوت در میزان تحمل فشار، دما، کشش، ضربه و قابلیت عدسی شدن به چهار گرید A516 Gr 70،
A516 Gr 65، A516 Gr 60، A516 Gr 55، تقسیم بندی می شوند. چند نمونه از کاربرد های این ورق در گرید 70 به صورت زیر است:
• تولید لوازم خودرو
• در ساخت تیر های برق
• ساخت پل ها و ساختمان ها
• ساخت کامیون ها و کانتینر ها
• در ساخت ماشین های سنگین
-
کاربرد ورق ck45
ورق CK45 در واقع نوعی فولاد است که کاربرد اصلی آن در مواردی همچون ساخت و تولید میل لنگ های صنعتی، شفت های تراشکاری و محور پمپ ها است. البته یکی از عیوب این فولاد مقاومت کم آن در برابر زنگ زدگی است. ورق CK45، بهترین متریال فولادی برای تهیه ابزارآلات فولادی است. این ورق در موارد زیر کابرد دارد:
• تولید شفت و بوش
• ساخت میل لنگ ها
• ساخت میله های اتصال دهنده سازه
• تولید قطعات فولادی ماشین های سنگین و ماشین آلات صنعتی
• ساخت چاقو و چکش
• تولید بخش های محکم و با دوام خودروها
-
کاربرد ورق A36
ورق A36 یک ورق فولادی کم کربن است که قابلیت جوشکاری و شکل پذیری مناسبی دارد. این ورق در مواردی که مقاومت به خوردگی بالا مدنظر باشد، به صورت گالوانیزه نیز عرضه میشود. به علاوه با توجه به ترکیب خاص خود، مقاومتی ویژه در مقابل املاح و آب شور دریاها از خود نشان می دهد.
ورق A36 همینطور در تعمیرات کشتی ها و شناورهای فلزی استفاده های زیادی دارد. به طور کلی موارد مصرف ورق فولادی A36 به صورت زیر است:
• صنایع دریایی
• شناور سازی
• اسکله سازی
• ساخت سازه های صنعتی و تجاری در ارتباط با دریا
این ورق یکی از متداول ترین ورق های دریایی در صنایع کشتی سازی داخل کشور است که مورد توجه بسیاری از شرکت های مربوطه قرار دارد.
نحوه خرید ورق گرم از مهدفولاد
مهدفولاد به عنوان یکی از شرکتهای معتبر در زمینه خرید و فروش انواع ورق گرم، میتواند یکی از مراکز موردنظر شما برای تهیه این محصول باشد. در مجموعه مهدفولاد، قیمت ورق گرم در انواع کارخانه برای مشتریان در هرجدولی به صورت جداگانه قابل دسترسی است. شما میتوانید با مراجعه به سایت مهدفولاد، به قیمت این محصول در کارخانهای که مدنظر دارید، دسترسی پیدا کنید و بعد از انتخاب ورق مناسب با کارشناسان ما تماس بگیرید و سفارش خود را نهایی کنید.
کارشناسان مهدفولاد ، راهنماییهای لازم را در مورد ورق گرم در اختیار شما قرارمیدهند، فاکتور سفارش را برایتان ثبت میکنند و بعد از پرداخت و نهایی شدن سفارش، محصول موردنظر به آدرس شما ارسال خواهد شد.
در جدولهای موجود در این صفحه میتوانید قیمت ورق گرم در کارخانههای فولاد مبارکه، فولاد اکسین، فولاد کاویان و بسیاری از کارخانههای دیگر را ببینید. حتی ما میتوانیم ورق گرم موردنیاز شما را طبق سفارشی که دادهایم برایتان برش زده و ارسال کنیم.
قیمت روز ورق گرم به چه عواملی بستگی دارد؟
به طور کلی قیمت تمامی مقاطع فولادی اعم از ورق گرم میتواند به فاکتورهای زیر بستگی داشته باشد:
- نرخ ارز
- نرخ تورم
- زمان خرید
- هزینه حملونقل
- شرایط کارخانه تولیدکننده
- قیمت روز آهن در ایران و جهان
- میزان عرضه و تقاضا
- رونق صنایع وابسته و مصرف کننده ورق سیاه
این عوامل گاها حتی ممکن است به صورت غیرمنتظره رخ دهند و غیرقابل پیشبینی هستند؛ همین امر باعث میشود که شاهد قیمت انواع ورق در بازار فولاد باشیم؛ به همین دلیل امکان پیشبینی دقیق این محصولات وجود ندارد. این نکته را هم اضافه کنیم که قیمت ورق گرم، بر اساس کارخانه تولیدکننده متفاوت است.
شما میتوانید جدیدترین لیست قیمت ورق گرم را در این صفحه مشاهده کنید. همچنین میتوانید با کارشناسان ما تماس گرفته و در کمترین زمان از قیمت روز محصولات مطلع شوید: 62999080-021 داخلی 200
قیمت ورق سیاه
ورق سیاه (black steel sheet) یکی از پرکاربردترین ورقهای فولادی است که دارای خواص و ویژگیهایی خاص است و به همین دلیل در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل ما در مهدفولاد به ارائه لیست قیمت ورق آجدار و ورق سیاه برای شما عزیزان میپردازیم و شما میتوانید لیست بهروز قیمت این محصول را در بخش بالای صفحه مشاهده کنید. همچنین در صورت نیاز به خرید ورق سیاه میتوانید با کارشناسان متخصص ما در مهدفولاد تماس بگیرید و از مشاوره رایگان برای خرید محصولات فولادی موردنیاز خود بهرهمند شوید.
قیمت ورق سیاه 1.5 میل
ورق سیاه 1.5 میل یکی از ورق های فولادی پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است که معمولا به صورت رول تولید میشود. این ورق با بهترین کیفیت توسط کارخانه فولاد مبارکه تولید میشود. قیمت ورق سیاه 1.5 میل به شرایط فعلی بازار و عرضه و تقاضا بستگی دارد. نکته قابل توجه این است که ورق سیاه 1.5 میل درحال حاضر خیلی کم تولید میشود و به سختی می توان آن را در بازار پیداکرد.
قیمت ورق سیاه 2 میل
یکی دیگر از ورقهای فولادی پرمصرف در صنعت ساخت و ساز، ورق سیاه 2 میل است. این ورق عمدتا به صورت رول در عرض 1000 و 1250 توسط دو کارخانه فولاد مبارکه اصفهان و فولاد گیلان تولید میشود. قیمت ورق سیاه 2 میل با توجه به میزان عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی بازار متغیر است.
قیمت ورق سیاه اصفهان
ورق سیاه فولادی توسط کارخانههای مختلف، با ابعاد و ضخامتهای متفاوت تولید میشود و کارخانه فولاد مبارکه اصفهان از لحاظ کیفیت و قیمت رتبه اول را به خود اختصاص داده است. قیمت ورق سیاه اصفهان نسبت به سایر کارخانههای تولیدکننده بیشتر است زیرا این مجموعه، ورق فولادی را با بهترین کیفیت و تلرانس ابعادی کمتر تولید میکند. برای اطلاع از قیمت روز ورق سیاه فولاد مبارکه با ضخامت و ابعاد متنوع کافی است به صفحه این کارخانه در سایت مراجعه نمایید.
کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه
بهطورکلی در ایران، پنج کارخانه اصلی تولیدکننده ورق گرم فولادی وجود دارد که در ادامه هر کدام را معرفی میکنیم.
- کارخانه فولاد مبارکه اصفهان: بزرگترین کارخانه تولیدکننده ورق سیاه در ایران است که ظرفیت تولید سالانه ۱۱.۳ میلیون از این محصول را دارد. ورق تولیدی این کارخانه در ضخامتهای ۱.۲ تا ۱۶ میلیمتر و عرضهای ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیمتر تولید میشود.
- کارخانه فولاد کاویان اهواز: یکی دیگر از کارخانههای بزرگ تولیدکننده ورق سیاه در ایران است. این کارخانه ظرفیت تولید سالانه ۲.۴ میلیون تن ورق را دارد. ورق گرم تولیدی این کارخانه در ضخامتهای ۲ تا ۲۰ میلیمتر و عرضهای ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر تولید میشود.
- کارخانه فولاد اکسین خوزستان: این کارخانه ظرفیت تولید سالانه ۲ میلیون تن ورق گرم را دارد. ورق تولیدی این کارخانه در ضخامتهای ۲ تا ۲۰ میلیمتر و عرضهای ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر عرضه میشود.
- مجتمع فولاد گیلان: این مجتمع ظرفیت تولید سالانه ۱.۵ میلیون تن ورق گرم را دارد. محصول تولیدی آن در ضخامتهای ۲ تا ۱۷ میلیمتر و عرضهای ۶۰۰ تا ۱۴۲۰ میلیمتر تولید میشود.
- شرکت نورد و تولید قطعات فولادی: شرکت نورد و تولید قطعات فولادی یکی از قدیمیترین کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه در ایران است. این کارخانه ظرفیت تولید سالانه ۰.۵ میلیون تن ورق را دارد. محصول تولیدی این کارخانه در ضخامتهای ۲ تا ۱۰ میلیمتر و عرضهای ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیمتر تولید میشود.
این کارخانهها ورق سیاه را در ضخامتهای مختلف و عرضهای متنوع تولید میکنند و محصولات خود را به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکنند.
خرید و قیمت ورق سیاه
شما میتوانید پس از مشاهده دقیق لیست قیمت ورق سیاه در این صفحه، برای بررسی محصول موردنیاز خود با کارشناسان ما تماس بگیرید و سپس برای خرید ورق سیاه با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت بر اساس استانداردهای روز اروپا از طریق بازرگانی مهدفولاد اقدام کنید.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، قیمت ورق گرم به دلیل کیفیت بالای آن و همچنین کاربردهای گسترده این محصول در بسیاری از صنایع قابل استفاده است. شما با مراجعه به سایت مهدفولاد بعد از انتخاب ورق گرم مورنظر در ضخامت دلخواه، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و سفارش خود را نهایی کنید. افرادی که قبل از خرید ورق سرد و گرم نیاز به دریافت راهنمایی و مشاوره در این زمینه دارند، برای اینکه بتوانند بهترین خرید را تجربه کنند، میتوانند با کارشناسات ماهر و خبره مهدفولاد تماس بگیرند. این موضوع میتواند به شما کمک کند که بتوانید با توجه به کاربرد موردنظر، بهترین نوع ورق گرم را بخرید و در هزینههای نهایی پروژه خود صرفه جویی کنید.
شما میتوانید به وسیله تماس با شماره: ۱۸۳۶ از تهران و شماره: ۶۲۹۹۹۰۸۰ داخلی 200 از شهرستان نسبت به ثبت سفارش خود اقدام کنید. مجموعه مهدفولاد ورق گرم را از کارخانههای فولاد مبارکه، اکسین اهواز، خرم آباد، قطعات، ترک، گیلان، نوردی و کاویان تامین میکند.