تفاوت ناودانی سبک با سنگین چیست؟
11 فروردینماه 1402 | 14:00
نویسنده: mahdefoolad
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه
تفاوت ناودانی سبک با سنگین : ناودانیهای فولادی بهعنوان یکی از مهمترین مقاطع فولادی بهطور گسترده در صنعت مصالح ساختمانی و حتی بسیاری از صنایع دیگر استفاده میشوند. به این دلیل که استفاده از این نوع محصولات معمولا یک انتخاب مقرونبهصرفه و ساده است و میتواند در هزینه نهایی پروژه شما تاثیرگذار باشد.
ناودانیها در یک دستهبندی به دو نوع سبک و سنگین تقسیم میشوند که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و از ویژگیهای متفاوتی برخوردار هستند. از مهمترین تفاوت ناودانی سبک با سنگین میتوان به ویژگی، کاربرد، ابعاد، قیمت و حتی کارخانههای تولید آن پرداخت؛ اگر میخواهید اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید، حتما تا انتهای این مقاله از مهدفولاد با ما همراه باشید. شما میتوانید پس از مطالعه این مقاله برای خرید ناودانی به صفحه مربوط به این محصول در سایت ما مراجعه کنید!
ناودانی فولادی چیست و مزایای استفاده از آن کدامند؟
قبل از صحبت در مورد تفاوت ناودانی سبک با سنگین، بهتر است به مزایای استفاده از ناودانیهای فولادی اشاره کنیم.
ناودانیهای فولادی گزینهای مقرونبهصرفه و ماندگار هستند. وقتی میخواهید تصمیم بگیرید که باید از ناودانیهای فولادی استفاده کنید یا نه، به خاطر داشته باشید که برش و پیچکردن آنها کمی دشوارتر از ناودانیهای چوبی است؛ بهخصوص در مورد استفاده از دیوار خشک! اما با این وجود، این محصولات مقاومت بسیار بالایی دارند که در ناودانیهای چوبی به هیچ عنوان پیدا نمیشود.
برخی از مزایای استفاده از ناودانیهای فلزی عبارتند از:
-
ماندگاری ناودانی
ناودانیهای فولادی بهدلیل دوام بالا، اغلب انتخاب بسیار خوبی برای سازندگان هستند. این محصول در برابر آتش مقاوم بوده و دیگر نگران خرابشدن آنها توسط موریانهها، پوسیدگی یا شکافتن آن مانند گلمیخهای چوبی نخواهید بود. شما از ناودانیهای فولادی میتوانید سالهای زیادی در ساختمانسازی یا حتی صنایع مختلف استفاده کنید.
-
مواد سبک وزن ناودانی
بسیاری از مردم نمیدانند که ناودانیهای فلزی نسبت به نوع چوبی، ماده سبکتری هستند که میتوانند فرآیند نصب و نگهداری را آسانتر کنند.
ناودانی سبک چیست؟
ناودانی سبک به نوعی از ناودانی گفته میشود که وزن آن کمتر از جدول اشتال باشد؛ یعنی وزن ناودانی سبک کمتر از مقدار استاندار است و ابعاد آن با اندازههای درجشده در جدول مهندسی محاسبات مطابقت ندارد. بسیاری از کشورها مانند روس و ایران تولیدکننده این نوع محصول هستند.
کاربردهای ناودانی سبک
مهمترین کاربرد ناودانی سبک در ساختمانسازی است؛ اما با این حال از ناودانی سبک در کاربردهای زیر استفاده میشود:
- ساخت نمای ساختمان
- ساخت چهارچوبها
- اسکلت ماشین
- پایه ماشینآلات
- بناهای معماری
- تشکیلات دریایی
ویژگی ناودانی سبک
تفاوت ناودانی سبک با سنگین مربوط به بسیاری از موارد است. یکی از معایب ناودانی سبک این است که وزن آن از جدول اشتال پایینتر است و ممکن است برای بسیاری از پروژههای ساختمانی گزینه مناسبی نباشد. عمده ویژگی و مشخصات ناودانی عبارتند از:
- ابعاد این محصول پایینتر از جدول اشتال است.
- وزن این نوع ناودانی پایینتر از ابعاد درج شده در جدول اشتال است.
- قیمت ناودانی سبک کمتر است.
- استانداردهای رعایت شده حین تولید محصول با استاندارد تولید ناودانی سنگین متفاوت است.
- کارخانه های تولیدکننده ناودانی سبک در کشور ما شامل ناب تبریز، ماهان، آریان فولاد، یزد، فولاد تهران، ابهر، زنجان، کارخانه های مختلف اصفهان و.. است.
ناودانی سنگین چیست؟
وزن و ابعاد ناودانی در یک جدول به اسم «جدول اشتال» وجود دارد. ناودانی سنگین، محصولی است که وزن آن از جدول اشتال بالاتر است. ناودانیهای سنگین به نوعی ناودانیهای صادراتی در بازار فولاد هستند که با نام ناودانی UNP شناخته میشوند.
کاربرد و ویژگی ناودانی سنگین
از مهمترین کاربردهای ناودانی سنگین میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- بهصورت جفت یا تکی در بادبندها مورداستفاده قرار میگیرند.
- ناودانیهای سنگین در فرمدهی قوطی در ستون سازه نقش بهسزایی دارند.
- در ساخت خرپاها کاربرد دارند.
- در ساخت تیرها استفاده میشوند.
در این جدول یکسری نکات مهم و مشخص از ناودانیها ذکر شده است که عبارتند از:
- اطلاعات مساحت سطح ناودانی
- ابعاد سایزهای مختلف بال و طول ناودانی
- شعاع انحلال ناودانی با جزئیات وزن
با اینکه وزن ناودانی سنگین مطابق با جدول اشتال است، اما یکی از معایب ناودانی سنگین هزینه بالای آن است؛ بنابراین شما برای خرید ناودانی سنگین باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. یک نکته مهم این است که استانداردهای رعایت شده حین تولید دو این محصول با هم متفاوت هستند.
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در چیست؟
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در وزن هرکدام است؛ وزن ناودانی سبک کمتر از جدول اشتال است؛ در حالیکه وزن ناودانی سنگین مطابق با جدول اشتال تعریف شده است. با این حال این دو محصول در قیمت، کاربرد، کارخانه تولیدکننده و بسیاری از مشخصات دیگر باهم متفاوت هستند. مهمترین تفاوت ناودانی سبک با سنگین عبارتند از:
-
- استاندارد ساخت
- سایز
- شکل ظاهری
- کاربرد هرکدام
- کارخانه تولیدکننده
- نحوه تولید
- و...
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در استاندارد ساخت
ناودانی سبک مطابق با استاندارد GOST 8240 و ISIRI 4477-2 و ناودانی سنگین مطابق با استانداردهای زیر تولید میشوند:
-
- DIN 1026
- EN 10279
- ISIRI 4477-1
در زمان خرید ناودانی (چه از نوع سبک و چه سنگین) بهتر است حتما به استاندارد ساخت این محصول توجه کنید؛ چراکه اگر مطابق با پروزه موردنظر ناودانی مناسب با استاندارد را خریداری نکنید، بعدها مجبور به پرداخت هزینه مجدد هستید و باید دوباره نوع دیگری از این محصول را سفارش دهید.
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در سایز
یکی دیگر از تفاوت ناودانی سبک با سنگین در سایز هرکدام است. ناودانیهای سبک در سایز 30 تا 400 و ناودانیهای سنگین در سایزهای 40 تا 400 میلیمتر تولید و روانه بازار فولاد میشوند. باتوجه به کاربرد موردنظر میتوانید یکی از انواع این ناودانیها را در سایز دلخواه خریداری کنید. برخی از سایزهای ناودانی برای پروژه شما ممکن است مناسب نباشد؛ بنابراین در زمان خرید حتما به این موضوع دقت کافی داشته باشید.
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در شکل ظاهری
از روی شکل ظاهری میتوانید انواع ناودانی را تشخیص دهید. شکل ظاهری ناودانی سبک بهصورت بال موازی است و شکل ظاهری ناودانی سنگین بهصورت بال شیبدار است.
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین از نظر کاربرد
از دیگر تفاوت ناودانی سبک با سنگین میتوان به کاربرد هرکدام اشاره کرد. از ناودانی سنگین بهدلیل اینکه تحمل وزن بالایی دارد، بیشتر در مصارف صنعتی استفاده میشود؛ این در حالی است که ناودانیهای سبک بیشتر در ساختمانسازی استفاده میشوند. هرکدام از این دو محصول با توجه به تفاوت در وزن و ابعاد در کاربردهای مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند.
کاربرد ناودانی سبک در ساخت چهارچوب درب، پایه ماشینآلات و همچنین فریم ماشینآلات سنگین است؛ در حالیکه عمده کاربرد ناودانی سنگین در ساخت تجهیزات صنعتی و همچنین ساخت خرپا، ستون یا بادبند است.
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در نحوه تولید
بهطور کلی 3 روش برای تولید ناودانیها به نام روش پرسی، فابریک نورد گرم و فابریک نورد سرد وجود دارد. اکثر کارخانههای تولید ناودانی در ایران از روش فابریک محصولات خود را تولید میکنند؛ در حالی که تولید ناودانی سنگین معمولا بر اساس نورد گرم است.
نوع پرسی براساس استفاده از مواد اولیه انجام خواهد شد که کل پروسه پردازشی روی آن انجام میشود؛ به این شکل در مرحله اول ورقها با ضخامتی که معمولاً از قبل مشخص میشود، برش داده شده و پس از آن، ورق به شکل ناودانی خم میشود و کیفیت آن در مرحله بعد باید به بخش کنترل کیفی برسد. روش فابریک جدا از روش پرسی است. در روش فابریک شمشها داخل کوزههای مذاب مخصوص قرار میگیرند و طی چند فرآیند به ناودانی فابریک تبدیل میشوند. فابریک به این معناست که ناودانی موردنظر یا از طریق نورد گرم ساخته شده باشد یا نورد سرد!
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین در قیمت
قیمت یکی دیگر از پارامترهایی است که تفاوت ناودانی سبک با سنگین را مشخص میکند. ناودانی سنگین بهدلیل اینکه وزن بالاتری دارد، از قیمت بیشتری هم برخوردار است و در مقابل قیمت ناودانی از نوع سبک، ارزانتر است.
مهمترین نکته این است که فارغ از قیمت، شما باید با توجه به کاربرد موردنظر، یک ناودانی مناسب تهیه کنید که برایتان کارایی داشته باشد. قیمت ناودانی متأثر از قیمت آهن است که این موضوع میتواند به پارامترهایی مانند نوسانات نرخ ارز ودلار، میزان عرضه و تقاضا، قیمت نفت، قیمتهای جهانی و... بستگی داشته باشد.
-
تفاوت ناودانی سبک با سنگین از نظر نورد گرم و سرد
از دیگر تفاوت ناودانی سبک با ناودانی سنگین این است که هرکدام از این محصولات به روشی جداگانه ساخته میشوند. فرآیند نورد سرد با ورقهای فولادی شروع میشوند که در نهایت با شکلدادن میتوان آنها را به پروفیل تبدیل کرد. یکی از پارامترهایی که میتواند تعیینکننده تفاوت نورد گرم و نورد سرد ناودانی باشد، کیفیت است.
محصولات تولیدشده با نورد سرد کیفیت و دوام بالاتری دارند؛ به این دلیل که عملیات و پردازش بیشتری روی فلزات در طول فرآیند انجام میشود. ناودانیهای تولید شده با نورد سرد از تلورانس و همچنین سطح کیفی خوبی برخوردار هستند.
روش نورد گرم با شمشهای فولادی آغاز میشود؛ به این صورت که شمش فولاد در کوره قرار میگیرد تا به دمای مطلوب برسد؛ سپس با استفاده از غلتکهایی بهصورت عمودی و افقی تحتفشار قرار میگیرد. دمای موردنظر در این فرآیند از تبلور بیشتر است و باعث میشود که محصول نهایی انعطافپذیری بالایی داشته باشد. در نهایت ناودانی را در ابعاد و اندازههای دلخواه برش میزنند و بستهبندی میکنند.
کارخانههای تولیدی ناودانی
یکی از مهمترین مواردی که افراد در زمان خرید باید به آن دقت کافی داشته باشند، اطلاع از کارخانه تولید ناودانی است؛ چراکه هرکارخانه استانداردهای خاص و همچنین روشهای متمایزی را برای تولید محصولات خود در نظر دارد.
قیمت ناودانی و همچنین کیفیت این محصول میتواند به کارخانه تولیدی آن بستگی داشته باشد. اطلاع از کارخانههای تولیدی این محصول میتواند به شما کمک کند که بتوانید با آگاهی بیشتری برای خرید این محصول اقدام کنید. مهمترین کارخانههای تولیدکننده ناودانی سبک یا سنگین عبارتند از:
- شرکت فایکو
- شرکت ذوب آهن اصفهان
- شرکت فولاد ناب تبریز
- شرکت صنایع فولاد توس
- شرکت فولاد کوهپایه
- شرکت صنایع فولاد مگا استیل
سخن پایانی
در این مطلب در مورد تفاوت ناودانی سبک با سنگین اطلاعاتی بهدست آوردیم. ناودانی سبک وزنی کمتر از جدول اشتال دارد و وزن ناودانی سنگین هم دقیقا مطابق با جدول اشتال است. این دو محصول از نظر کاربرد، ابعاد، وزن، فرآیند تولید و ویژگیها دارای تفاوتهایی با هم هستند. برای انتخاب بهترین ناودانی برای پروژه خود، باید هرکدام از ناودانی سبک و سنگین را به خوبی بشناسید تا بتوانید یک خرید حرفهای را تجربه کنید و همچنین به عمر سازه هم کمک کرده باشید.
نظر شما در این زمینه چیست؟ آیا قبلا تجربه استفاده از ناودانیها را داشتهاید؟ بهغیر از این موارد گفته شده، در مورد تفاوت ناودانی سبک با سنگین اطلاعات اضافی دارید؟ اگر در این خصوص نظر و پیشنهادی دارید، لطفا با ما به اشتراک بگذارید.