کاربرد میلگرد در ساختمان سازی و سایر صنایع براساس شکل ظاهری و سایز آن
23 دیماه 1402 | 13:13
نویسنده: mahdefoolad
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه
کاربرد میلگرد
در دهههای اخیر، میلگرد به عنوان یکی از اجزای حیاتی در صنعت ساخت و ساز، مهندسی، و تولید، نقش بسیار مهمی ایفا کرده است. این ماده فلزی با ویژگیهای استثنایی خود، از دیرباز تا امروز در انواع پروژهها به کار گرفته میشود؛ از تقویت و ساخت سازهها گرفته تا تولید لوله و اتصالات. میلگرد به لحاظ کاربردهای چندگانهای که دارد، ستون اساسی توسعه صنایع مختلف است. در این مطلب، به بررسی کاربرد میلگرد از زوایای مختلف و نقش برجستهای که در پیشرفت فناوری و ساختمانسازی ایفا میکند، میپردازیم. با ما همراه باشید.
کاربردهای میلگرد براساس شکل ظاهری
انواع میلگرد بر اساس شکل ظاهری خود به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میشوند. در ادامه کاربرد این دو نوع را توضیح میدهیم.
کاربرد میلگرد ساده
میلگرد ساده یا آرماتور ساده، یک نوع فولاد آرماتور است که در ساختمانسازی برای افزایش مقاومت کششی بتن و بهبود عملکرد سازههای بتنی استفاده میشود. این محصول در قطرهای مختلفی بین ۶ تا ۲۰۰ میلیمتر تولید شده است و به دلیل اینکه سطح صاف و بدون عاجی دارد به آن میلگرد ساده میگویند. لازم به ذکر است که قیمت میلگرد با توجه به انواع و کاربرد آن ممکن است متفاوت باشد. کاربرد میلگرد ساده:
- استفاده در تولید پیچ و مهره
- استفاده در ساخت شفتهای صنعتی
- استفاده در ساخت دورپیچ میلگردهای شاخه
- استفاده در ساخت شیبدارها و پلها
- کاربرد میلگرد در بتن و سازههای بتنی مانند دیوارها، ستونها و پایهها
کاربرد میلگرد آجدار
میلگرد آجدار یک نوع فولاد آرماتور است که در ساختمانسازی برای افزایش مقاومت کششی بتن و بهبود عملکرد سازههای بتنی استفاده میشود. آجهای روی سطح میلگرد آجدار به بتن کمک میکنند تا بهتر به سطح میلگرد بچسبد و از انحراف آن جلوگیری شود. قیمت میلگرد آجدار همانند میلگرد ساده به قطر، کاربرد، کیفیت و همچنین برند تولیدکننده وابسته است. میلگرد آجدار:
- سازههای بتنی: از میلگرد آجدار در سازههای بتنی مانند پلها، ایستگاههای اتوبوس BRT، ساختمانها و برجها به منظور مقاومسازی بتن استفاده میشود.
- تونلها، پلها و سازههای زیرزمینی: میلگرد آجدار در ساخت پلها و سازههای زیرمینی مثل تونلها و پارکینگها به منظور افزایش مقاومت و پایداری سازه مورد استفاده قرار میگیرد.
- سازههای دریایی: میلگرد آجدار در ساخت سازههای دریایی مانند بنادر و امواجشکنها برای مقاومسازی سازه مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای میلگرد براساس سایز
میلگردها بر اساس سایز و قطر آنها به دستههای متعددی از میلگرد ۸ میلیمتر گرفته تا میلگرد ۱۸ میلیمتر تقسیم میشوند. در ادامه، کاربرد میلگرد ها با سایزهای مختلف را توضیح میدهیم.
کاربرد میلگرد ۸
میلگرد ۸ یک میلگرد آجدار با قطر ۸ میلیمتر است. این نوع میلگرد در ساختمانسازی کاربردهای زیادی دارد، از جمله:
- استفاده در ستونها، تیرها، و دیوارهای بتنی
- استفاده در شبکهبندی سازههای بتنی
- استفاده در سازههای بتنی مسلح در معرض نیروهای زلزله
کاربرد میلگرد ۸ به دلیل قطر مناسب، در بسیاری از پروژه ساختمانسازی متداول است. این نوع میلگرد دارای مقاومت کششی و خمشی مناسبی است و همچنین چسبندگی خوبی به بتن دارد. انتخاب سایز میلگرد مناسب باید با توجه به شرایط سازه و بارهای وارد بر آن انجام شود.
کاربرد میلگرد ۱۰
میلگرد ۱۰، با قطر ۱۰ میلیمتر، یکی از انواع فولاد آرماتور است که عمدتا در صنایع ساختمانسازی استفاده میشود. کاربرد میلگرد ۱۰:
- آرماتوربندی: میلگرد ۱۰ برای آرماتوربندی کف و دیوارها استفاده میشود.
- پیچ و مهره: میلگرد ۱۰ به عنوان پیچ و مهره در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، صنایع دریایی و هواپیمایی استفاده میشود.
- حفاظ و نرده: میلگرد ۱۰ در ساخت حفاظ و نردهها به منظور افزایش مقاومت و پایداری سازه مورد استفاده قرار میگیرد.
- سازههای کشتی و سقفهای کاذب، برای بهبود پایداری و مقاومت سازهها.
کاربرد میلگرد ۱۲
میلگرد ۱۲ یک میلگرد آجدار با قطر ۱۲ میلیمتر است. این نوع میلگرد در ساختمانسازی کاربردهای زیادی دارد، از جمله:
- استفاده در ستونها، تیرها، و دیوارهای بتنی
- استفاده در شبکهبندی سازههای بتنی
- استفاده در سازههای بتنی مسلح در معرض نیروهای زلزله
- در ستونهای سازههای بتنی مسلح مرتفع و سنگین
- در تیرهای سازههای بتنی مسلح با دهانههای بزرگ و سنگین
- در ساخت گاردریلهای بزرگراهها
- در ساخت اسکلهها و سازههای دریایی
انتخاب سایز میلگرد مناسب باید با توجه به شرایط سازه و بارهای وارد بر آن انجام شود. در مقایسه با میلگرد ۸ و ۱۰، میلگرد ۱۲ دارای قطر بیشتری است و بنابراین مقاومت کششی و خمشی بیشتری دارد. به همین دلیل، میلگرد ۱۲ معمولاً در سازههای بزرگتر و پیچیدهتر که در معرض نیروهای کششی و خمشی بیشتری هستند، استفاده میشود.
کاربرد میلگرد ۱۴
کاربرد میلگرد ۱۴ در موارد زیر خواهد بود:
- ایفای نقش به عنوان ستون
- ساخت تیرچه در انواع مختلف
- ایفای نقش به عنوان آرماتور طولی در اجرای فرآیند فونداسیون
- ایفای نقش تیر بتنی در سازههای بتنآرمه
کاربرد میلگرد ۱۶
عمده کاربرد میلگرد ۱۶ در صنعت ساختمانسازی است. این نوع میلگرد در دسته میلگردهای A۳ و آج ۴۰۰ قرار میگیرد و برای محکمسازی پی یا فونداسیون ساختمانها استفاده میشود.
- سازههای شیبدار مثل رمپ پارکینگ
- دکلهای نفتی
- سازهها و ساختمانهای مرتفع
- پایهها و ستونهای بتنی
کاربرد میلگرد ۱۸
این نوع میلگرد دارای تنش جاری حدود ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. در زیر، به برخی از کاربردهای این میلگرد اشاره شده است:
- ساخت ستونها، تیرها و تیرچهها
- آرماتورهای فونداسیون: در اجرای فونداسیونها و استفاده بهعنوان آرماتور طولی و عرضی، میلگرد ۱۸ میلیمتر به عنوان اجزای تقویتی مورد استفاده قرار میگیرد.
- سازههای خَمِشی: برای قسمتهایی از سازههایی که به خمش و فشار متناوب تحت فشار قرار میگیرند، میلگرد ۱۸ میلیمتر ممکن است مناسب باشد.
- پروژههای تاسیساتی: در پروژههای مرتبط با تاسیسات مختلف مانند لولهکشی، میلگرد ۱۸ برای تقویت و ساخت اجزای مختلف استفاده میشود.
- تولید قطعات مکانیکی: در صنایع مختلف، میلگرد ۱۸ میلیمتر به عنوان ماده اولیه برای تولید قطعات مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای میلگرد در صنایع مختلف
کاربرد میلگردها را میتوان از لحاظ اینکه در چه صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند نیز بررسی کرد. ضمن اینکه باید توجه داشته باشید که قیمت میلگرد ساده، آجدار و... با توجه به شرایط بازار و میزان تقاضا و سایر مواردی که روی قیمت آن تاثیر میگذارند متغیر است و ممکن است در طول هفته، ماه یا سال، تغییر کند.
کاربرد انواع میلگرد در ساختمان سازی
میلگردها در صنعت ساختمانسازی از اهمیت بسیاری برخوردارند و در انواع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. کاربرد میلگرد در ساختمان سازی به طور کلی عبارت است از:
- استفاده از میلگرد ساده برای تقویت بتن و افزایش مقاومت کششی آن.
- استفاده از میلگرد ۸ برای ساخت میخ، پیچ و مهره، اتصالات و ماشین آلات.
- استفاده از میلگرد ۱۰ برای تقویت اولیه سازههای سبک و غیر بتنی، ساخت و تولید رابیتس و سقفهای کاذب، تولید و ساخت پیچ و مهره و در صنایع ساختمانسازی و صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
- کاربرد میلگرد ۱۲ برای تقویت پی یا فونداسیون ساختمان در برابر نیروهای واردشده، ساخت طبقات بالاتر ساختمانها و افزایش استقامت سازه در ساخت پارکینگها.
- استفاده از میلگرد ۱۴ برای ساخت انواع تیرچه و تقویت پی یا فونداسیون ساختمان.
- کاربرد میلگرد ۱۶ و ۱۸ برای تقویت پی یا فونداسیون ساختمان در برابر نیروهای واردشده و افزایش استقامت سازه در ساخت پارکینگها.
کاربرد میلگرد در ساخت قطعات صنعتی
میلگرد در ساخت قطعات صنعتی به عنوان یک ماده اصلی برای تولید و ساخت قطعات مکانیکی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر به بیان کاربرد میلگرد در ساخت قطعات صنعتی اشاره میکنیم:
- ۱. تولید ابزار و انواع ماشینآلات: عنوان ماده اصلی در تولید ابزارها و انواع ماشینآلات، از جمله تراشکاری، فرز، و قطعات مختلف مکانیکی.
- ۲. قطعات خودروسازی: به عنوان ماده اصلی در تولید قطعات مختلف از جمله شاسی، قاب موتور و غیره.
- ۳. تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی: به عنوان یک ماده ساختاری برای بخشهای مکانیکی و استحکامی این تجهیزات.
- ۴. قطعات ساختمانی صنعتی: از جمله پیچ، مهره، و انواع قطعات ساختمانی صنعتی.
- ۵. مصالح ساخت و ساز.
- ۶. صنایع فولاد: در تولید فولاد و فرآوری مواد خام فلزی، میلگرد به عنوان ماده اصلی برای تولید نهایی فولاد مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد میلگرد در تولید لوله و اتصالات
میلگرد در صنعت تولید لوله و اتصالات به عنوان یک ماده اصلی برای تولید و ساخت لولهها و انواع اتصالات مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد میلگرد در این حوزه به شرح زیر است:
- ۱. تولید لولههای فولادی: صنایع نفت و گاز، ساختمانی، تأسیسات، و حوزههای دیگر.
- ۲. ساخت اتصالات لوله: در تولید انواع اتصالات لوله، مانند کوپلینگها، مفصلها، تهاجمگیرها و برخی قطعات دیگر.
- ۳. لولههای آب، گاز و فاضلاب: در صنعت تولید لولههای آب، گاز و فاضلاب، میلگرد به عنوان ماده اصلی برای تولید لولههای مقاوم و با استحکام.
- ۴. لولههای حرارتی و سرمایشی:در سیستمهای حرارتی و سرمایشی، نظیر لولههای گرمایشی و سرمایشی.
- ۵. لولههای مبدل حرارتی (در صنایع مختلف مانند صنایع شیمیایی و پتروشیمی)
- ۶. اتصالات صنعتی: در تولید انواع اتصالات صنعتی نظیر فلنجها و تیها برای اتصال لولهها به یکدیگر.
استفاده از میلگرد در این صنعتها به عنوان ماده اولیه، تضمین مقاومت، استحکام، و ایمنی در سیستمها و تجهیزات مختلف میشود.
جمعبندی
در این مطلب به معرفی کاربرد انواع میلگرد و بررسی عملکرد آن در صنایع و حوزههای مختلف پرداختیم. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما علاقمندان و فعالین این حوزه مفید بوده باشد. در راستای دریافت مشاوره و خرید میلگرد برای پروژههای صنعتی و ساختمانی، تیم مهد فولاد در خدمت شما عزیزان خواهد بود. با ما در ارتباط باشید.